Kakšno je bilo minulo leto? Prelomno? Težko bi rekli. Bilo pa je plodno in barvito. Navrglo je dve celovečerni izštekani plošči. Maja je prekmurska Štefan Kovač Marko band na DVD-ju objavila nastop iz leta 2009 z gostujočimi Mlado beltinsko bando in Kraškimi solisti.

Septembra pa so se za izdajo izštekanega nastopa odločili tudi posavski Shyam. Njihov novi album »Skriti sij ljudi« je dvojni, na drugem CD-ju je zapis celotnega nastopa v oddaji Izštekani, ki je nastal daljnega leta 2002.

In kot običajno se je seznam Izštekanih, ki vaše bobniče tlačijo že od leta 1993, v minulem letu podaljšal za deset enot.

Februarja so ljubljanskemu občinstvu prvič predstavili štajersko novost Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR.

Marca so gostili poljanske posebneže URŠULO RAMOVEŠ in Fante z Jazbecove grape. Prav tako marca so po devetih letih vnovič zažgali ptujski brusilci glasilk KVINTON.

Sredi maja so nas v klubsko polakustično funkyjaško vzušje zmamili LEELOOJAMAIS. Konec maja je pripadel večno mladi ANI PUPEDAN, pivški lepotici, ki je v Izštekanih naredila enega svojih prvih korakov pred več kot šestnajstimi leti.

Junij je prinesel nepozabno druženje z Ženskim pevskim zborom KOMBINAT, ki so jim družbo delali še Jani Kovačič, Drago Mislej Mej, Jerica Mrzel, Ksenija Jus, Aleš Hadalin in Same babe.

Za lažji začetek šolskega leta so z akustičnimi izleti in novimi skladbami poskrbeli celjski veseljaki CARPE DIEM. Svojo slavo je oktobra odlično upravičil obešenjaški duo SLON IN SADEŽ, ki Izštekanim ni ostal dolžan posebej za to priložnost napisane pesmi, akustičnost nastopa pa seveda ni bila vprašanje.

Tudi novembra smo uživali v čisti akustiki z rogaškimi Mi2, tudi ti so se v oddaji mudili že drugič. Leto pa je pred odhodom na japonsko turnejo zaključil izjemni raper N’TOKO, ki je z maloštevilnimi pomagači in z elektroakustičnimi sredstvi raztrgal svoje aranžmaje ter še bolj razgalil svoje neizprosne besede.

Izštekano leto smo podoživeli v posebni retrospektivni oddaji »IZŠTEKANI V LETU 2010«

 

Jure Longyka